понеділок, 1 березня 2010 р.

Учень 3-А класу Загайський Назар розповідає:

Ґорсет, вишитий бісером:
Елемент святкового жіночого одягу. Виготовлений з тонокої шерстяної тканини. Рослинний орнамент говорить про те, що одяг належав молодій дівчині. Виріб створено на Львівщині близько 100 років тому.
Запаска (фартух)
Елемент жіночого святкового одягу. Виготовлений з льняного домотканого полотна. Виріб прикрашає геометричний орнамент, виконаний темними насиченими кольорами. Так оздоблювали одяг молодої заміжної жінки. Запаска виготовлена приблизно у 1890-1898 роках на Львівщині






Ці речі Назар знайшов у бабусиній скрині. Крім цього, у родині Назара зберігаються ось які цікаві традиції:
-- На Святвечір однією із 12 страв були вареники з картоплею і капустою. Господиня в один вареник клала копійку, загорнуту в папір. Той, хто під час вечері знайшов такий вареник, буде багатим!

-- На Святвечір і на Щедрий вечір господиня виносила букет з колосків пшениці, жита, вівса, ячменю, котрий освячувався на Спаса (19 серпня). На який з колосків опало більше інею, урожай такої культури слід очікувати в цьому році.

--Старовинне гадання для дівчат: на Катерини ( 7 грудня) дівчина зрізала гілочку вишні, ставила у воду і якщо гілочка зацвіла до Різдва, то дівчина виходила заміж у цьому році!

За допомогу у зборі матеріалів Назар щиро дякує своїй вчительці Уляні Романівні Шулізі!

1 коментар:

  1. Боже, які скарби ви зберігаєте!!! я б ще подякувала б батькам та родичам Назара, які зберігали такі гарні речі понад сто років, зберегли, не зважаючи на війни та революції!!! респект! :)

    ВідповістиВидалити